• Folklór a tradície v našej obci

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Folklór a tradície v našej obci.

            V utorok 2.5.2023 nám v rámci týždňovej témy zameranej na folklór pani Kovárová a pani Turečková prišli odprezentovať krásu Lábskych krojov - ženských, mužských i detských. Naučili sme sa, čo sú rukávce, lajblík, čepiec, či rubáš a dozvedeli sme sa aj mnoho iných zaujímavostí. Kroj, ktorý bol kedysi pýchou každej dediny, môžeme vidieť v jeho plnej kráse už len pri slávnostných príležitostiach a dnes si ho výnimočne mohli obliecť aj naši malí záujemcovia. Vďačíme za pekné stretnutie a tešíme sa opäť niekedy nabudúce. 🌷

          • Zápis detí do našej MŠ

          • Milí rodičia,

            od dnešného dňa 02.05.2023 do 12.05.2023 môžete do našej MŠ doručiť Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie. Žiadosti musia byť potvrdené lekárom pre deti a dorast a podpísané oboma zákonnými zástupcami. Potvrdenie o spôsobilosti k elektronickej prihláške treba doložiť len k elektronicky vyplnenej prihláške a to v prípade, ak fyzicky neprinesiete žiadosť, ale ju len vyplníte na stránke.

            Zároveň vás prosíme vyplniť aj elektronickú prihlášku El. prihláška

            Všetky podrobnosti sú uvedené v sekcii Prijímanie detí do MŠ Láb TU.

            ĎAKUJEME.

             

             

          • Plavecký výcvik predškolákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik predškolákov.

            Plávanie patrí medzi športy, ktoré najviac a najefektívnejšie rozvíjajú základné funkcie ľudského organizmu. Plávanie je šport, ktorý môžeme vykonávať po celý život, dodáva v detstve pocit istoty a bezpečia, upevňuje zdravie, prináša potešenie a príjemne pôsobí na detský organizmus, prospieva obehovému systému, uľahčuje cirkuláciu krvi, zapája celý pohybový aparát, posilňuje dýchacie svaly a zvyšuje kĺbovú pohyblivosť. Aj preto je pre deti veľmi prínosný plavecký kurz už v materskej škole. Tento rok sme kurz realizovali v dopoludňajších hodinách od 24.4. do 28. 4.2023 na krytej plavárni v Malackách. Deti sa hravou formou pod vedením inštruktorov zoznamovali s vodným prostredím, s technikou plávania, s bezpečnosťou počas pohybu v bazéne. Vplyvom vzduchu, vody, tepla či chladu si deti otužovali svoje zdravie a zvyšovali odolnosť. Hlavný dôraz sa kládol na individuálny prístup, zohľadňujúci fyzickú zdatnosť, návyky na pohyb vo vodnom prostredí a na individuálne požiadavky dieťaťa. Plavecký výcvik mal úspech, naše deti z neho mali radosť a dúfame, že naň budú dlho v dobrom spomínať.

          • Deň Zeme - 22.apríl 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - 22.apríl 2023.

            Pri príležitosti Dňa Zeme sme venovali celý týždeň dôležitosti ochrany našej planéty - deti si rozvíjali environmentálne cítenie prostredníctvom rozmanitých aktivít zameraných na význam separovania a recyklácie, V rámci podpory projektu vyhláseného BSK - Vyčistime spolu náš kraj naše deti prispeli k ochrane Zeme zberom odpadkov a čistením prírodného prostredia našej obce.

          • Informácia o zmene od 01.05.2023

          • Vzhľadom na zmeny v poskytovní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom, ktoré budú platné od 01.05.2023, vás informujem o zmene výšky príspevku na režijné náklady na stravovanie.

            Podľa VZN č.3/2022, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č.12/2019, v znení VZN č.1/2022, ktorým sa určujú výšky príspevkov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Obce Láb, §4 ods. 5 je určená výška príspevku na režijné náklady na stravovanie vo výške 33% z dotácie poskytnutej MPSVaR zaokrúhlenej na centy na jedno jedlo.

            Výška dotácie od 01.05.2023 pre deti v poslednom ročníku MŠ je 1,40 €

             

            Výška príspevku na režijné náklady na stravovanie pre deti od 01.05.2023        0,46 € / deň

             

            Petra Gabrišová

                vedúca ŠJ

          • Póla radí deťom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Póla radí deťom.

            V dňoch 17.4. a 19.4. sme sa v predškolských triedach Motýliky a Včielky zapojili do preventívneho projektu ,,Póla radí deťom“. Jeho úlohou je naučiť deti bezpečne sa správať v rizikových situáciách, pripravovať ich k zodpovednosti za svoje zdravie a svoje veci, poskytnúť i tejto vekovej kategórii informácie zamerané na zvyšovanie ich právneho a sociálneho vedomia. Prostredníctvom tohto projektu sú deti primeraným spôsobom informované o rizikách, s ktorými sa môžu v bežnom živote stretnúť. V rámci dvoch hodinových stretnutí detí a policajta sa deti dozvedia informácie (o dopravných predpisoch, závislostiach, šikane, práci polície) podané hravou formou prostredníctvom pracovného listu. Ďakujeme Ing. Ľubke Dankovičovej za návštevu, odbornú prezentáciu prevencie a darčeky, ktorými potešila naše deti.

          • Deň narcisov - 20.apríl 2023

          • Aj Vy môžete pomôcť pacientom s onkologickým ochorením.

            Od 17.4. do 28.4. môžete prispieť zaslaním ľubovoľnej SMS na 848 alebo na účet SK09 0900 0000 0054 5454 5454. Hodnota SMS je 3€.

          • Projekt Fast Heroes

          • Naša materská škola bola zapojená do medzinárodného projektu Fast Heroes, ktorý bol zameraný na zvýšenie povedomia o príznakoch cievnej mozgovej príhody, pričom hlavným cieľom bolo zaistiť, aby starkí mohli pokračovať v tom, čo robia najlepšie, teda pozitívne pôsobiť na život vášho dieťaťa. Cieľom projektu bolo naučiť celú rodinu rozpoznať známky mozgovej príhody a okamžite volať 112. Deti sa zábavnou formou naučili rozpoznať hlavné príznaky mozgovej príhody a čo je treba urobiť, keď sa objavia. Boli poverené „misiou“, aby preniesli tieto vedomosti do rodiny a tým niekomu zachránili život.

            Projekt sa realizoval vo väčšej časti v školskom prostredí, no podstatnou časťou skladačky bol dielik rodiny.

            Ďakujeme za Vašu spoluprácu počas projektu.

          • Divadielko "Zajko Lajko"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadielko "Zajko Lajko".

            Rozprávkový príbeh „Zajko Lajko“ v podaní skvelého pána Zeteka nás nachvíľu preniesol do ríše lesných zvieratiek. Hlavným hrdinom bol zvedavý a učenlivý zajac Ľudovít, zvaný Lajko. Spolu s kamarátmi - žabou Gabou, ježkom Dežkom a sovou Soňou nám priblížil život v záhoráckom lese. 🌲 🌲 🌲 Predstavenie plné zábavy, spevu a hudby sa nám všetkým veľmi páčilo. Ďakujeme SRRZ-RZ pri MŠ Láb, že sme mohli byť jeho súčasťou. 💚

          • Babičkine rozprávky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Babičkine rozprávky.

            Marec, mesiac knihy, sa nám pomaly končí a ako ho krajšie ukončiť, než čítaním rozprávky od babičky. Dnes k nám zavítali do škôlky tieto milé dámy z lábskej JDS, aby nám do čítania vniesli čarovnú rodinnú atmosféru. Veľmi pekne ďakujeme pani Maruške Kovárovej za spoluprácu pri organizovaní a paniam Žáčkovej, Chmelovej, Kovárovej a Pollákovej za to, že si našli čas a venovali ho našim najmenším. A naším prianím ostáva, aby ste s deťmi čítali aj doma, lebo čítanie "veľkých malým" prehlbuje komunikáciu medzi rodičom a dieťaťom, vďaka čomu stmeľuje vzťahy. Okrem toho podporuje emocionálne, psychické a morálne zdravie detí.

        • Dotované obedy od 01.05.2023
          • Dotované obedy od 01.05.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“)ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            -          za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  

            -          dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na tlačive (návratka) TU , ktoré vám bude k dispozícii.  Tlačivo žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania osobne a to najneskôr v termíne do 6. apríla 2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov.

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

             

             


            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima. 

          • Rozšírenie kapacít našej MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozšírenie kapacít našej MŠ.

            Na Deň učiteľov sme mali v našej škôlke vzácnu návštevu. Pri príležitosti podpísania prvej zmluvy v rámci výzvy vyhlásenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR financovanej z Plánu obnovy určenej na zvýšenie kapacít materských škôl s obcou Láb sme u nás privítali na tlačovej konferencii predsedu vlády Eduarda Hegera a ministra školstva Jána Horeckého. Spolu so starostom obce Štefanom Foglom informovali verejnosť o uzavretí zmluvy a pozdravili všetky naše detičky. Popriali učiteľom k ich sviatku a poďakovali za ich obetavú prácu a starostlivosť o to najcennejšie. Ďakujeme za návštevu, darčeky pre naše deti a aj kvety pre zamestnancov MŠ. Sme radi, že touto podporou budeme môcť ponúknuť miesta v našej MŠ väčšiemu počtu záujemcov.

          • Svetový deň vody - 22. marec 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody - 22. marec 2023.

            V našej škôlke sme si symbolickým modrým oblečením pripomenuli dnešný Svetový deň vody. Voda je vzácna tekutina a je neodmysliteľnou súčasťou našich každodenných činností. V priebehu tematického týždňa „Kolobeh vody“ s deťmi podnikáme aktivity smerované k uvedomeniu si jej významu v našom živote. Príbehom o putovaní kvapky a zážitkovým učením sa aj u detí snažíme vytvárať pozitívny vzťah k vode a najmä k nutnosti chrániť a šetriť týmto vzácnym darom. 💙

          • Škôlkari na gazdovskom dvore

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škôlkari na gazdovskom dvore.

            Pri príležitosti týždňovej témy Na tom našom dvore deti z našej materskej školy spoločne navštívili gazdovský dvor pána Andreja Hollého v Lábe. Privítali ich krásne malé kozliatka a jahniatka. Deti mohli pozorovať ako sedí húska v hniezde na vajíčkach, nakŕmili koníky, zajačiky, sliepky, morky a prepeličky. Obzrieť si mohli rôzne poľnohospodárske stroje, pán Hollý bol ochotný odpovedať na všetky zvedavé otázky našich škôlkarov, previedol nás celým hospodárstvom, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

          • Na návšteve v ZŠ Láb

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Na návšteve v ZŠ Láb.

            Pri príležitosti mesiaca knihy deti z triedy Včielky a Motýliky navštívili školskú knižnicu v Základnej škole v Lábe. Pani učiteľky, výchovávateľky a žiačky 9. ročníka pripravili pre deti zaujímavé vedomostné, pohybové a poznávacie aktivity. V knižnici si každý škôlkar našiel knihu, ktorá ho zaujala svojím obsahom alebo obrázkami. 📚🏐🧑‍🏫 Ďakujeme pani riaditeľke Chovanovej, pani učiteľkám a deviatačkam za krásny program, ktorý si pre nás pripravili. ♥️

          • Oceanárium v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Oceanárium v MŠ.

            Dnes sme sa s detičkami, vďaka sférickému projekčnému systému, ocitli na dne oceána a spoločne sme sa ponorili do morských hlbín. Počas rozprávky v 3D priestore mobilnej kupoly sme mali úžasný pocit, že sme súčasťou príbehu. Vďaka pôsobivým záberom, zvukovým efektom a zaujímavému 360-stupňovému formátu sa deti dozvedeli veľa zaujímavostí z podmorského sveta. Bol to zážitok pre nás všetkých. 🐠